2020 i bilder

Året 2020 ble et ganske annerledes år enn de aller fleste kunne forestilt seg. Vi i Vokal Nord er veldig takknemlig for det vi fikk gjennomført av konserter og gode musikalske møter av ulik art!

januar/ februar: Ønskekonserten

Foto: Marius Fiskum for Nordlysfestivalen

Foto: Marius Fiskum for Nordlysfestivalen

Vi startet året med konsertturneen “Ønskekonserten”. Her fikk publikum være med å bestemme repertoaret, og kunne velge mellom sanger av Mari Boine, Halvdan Sivertsen m.fl. Turneen gikk innom Alta og Nordreisa før vi fikk æren av å avslutte Nordlysfestivalen i Tromsø.

Dirigent var Rodrigo Sosa dal Pozzo, som også er en prisvinnende kontratenor. Som bildet tydelig indikerer var dette pre - korona.

mars: Avlyst påskekonsert

72837097_10157413491900309_3678458765390118912_o.jpg

Landet stengte ned og årets påskekonsert sammen med Arktisk Filharmoni måtte dessverre utgå. I år skulle det ha vært Joseph Haydns Nelson- messe.

Arktisk Filharmoni beskrev den slik: « “Music for troubled times” var den opprinnelige tittelen på Joseph Haydns nydelige Nelson-messe, og det er ingen tvil om at mye udødelig kunst har blitt skapt når forholdene rundt har vært utfordrende og belastende.

Kveldens tre verk er helt forskjellige, fra den inderlige, rørende Meditation on an Old Czech Chorale, til den reflekterende Et la vie lèmporta, og til slutt den ufattelig vakre og overstrømmende Nelson-messe. Alle har det til felles at de er komponert i vanskelige tider.»

mars: Videopremiere

Vi publiserte vår versjon av Mari Boines kjente låt “Gula gula”. Originalversjonen hadde faktisk 30 -årsjubileum i 2020!
Låta handler om viktigheten av å ta vare på moder jord, et evig aktuelt tema….
Sangsolist: Grete Daling

mai og juni: Øving, fotoshoot, videoinnspilling og konserter

foto Olga-Lise holmen

foto Olga-Lise holmen

Foto: Jeanette Goldstein

Foto: Jeanette Goldstein

På våren og forsommeren fikk vi gjennomført to flotte samlinger. Det var fint å kunne treffes igjen!

Fotograf Yngve Olsen tok nye bilder av oss.

Foto Yngve Olsen

Foto Yngve Olsen

Foto: Olga- Lise Holmen

Foto: Olga- Lise Holmen

foto: yngve olsen

foto: yngve olsen

Vi spilte inn noen musikkvideoer sammen med supermusikerne Håvard Lund (venstre bilde) og Arnfinn Bergrabb som vi gleder oss til å vise til dere!

juni: Sávri - konsert med celebre gjester

foto: Yngve Olsen

foto: Yngve Olsen

foto: buktafestivalen

foto: buktafestivalen

Sávri betyr “seig, utholdende” på nordsamisk. På denne konserten kombinerte vi nyskreven, samiskinspirert kormusikk med et sirlig utvalg barokkstykker. I tillegg bidro artist Moddi (innfelt) med smakebiter fra sitt nyeste prosjekt “Det nye nord” som hadde premiere på Tromsø Jazzfestival.

Med på laget var i tillegg Sergej Osadchuck på klaver (professor ved musikkonservatoriet i Tromsø) Runa Bergsmo på cello (Kultur i Troms)Arnfinn Bergrabb på trommer (Kari Bremnes, Tonje Unstad) og Håvard Lund spilte bassklarinett (Farmers Market, Marte Valle)

august og september: Fordypning og Operapub

foto: Olga-lise holmen

foto: Olga-lise holmen

Etter sommeren møttes vi for å dykke ned i nytt stoff og jobbe med stemmen. Vi holdt to konserter på Vengsøy og Gamnes. Her gav vi smakebiter på nytt repertoar som vi hadde arbeidet med. På bildet ser vi operasanger og professor i sang Anne- Lise Sollied gi oss nyttig faglig påfyll.

foto: publikummer

Inputen fra Anne-Lise Sollied kom godt til nytte måneden etter, da vi holdt operapub i Tromsø. Her var vi så heldige å ha henne med som solist! Innfelt ser vi Anne-Lise og bass Daníel Óskar Daníelsson i aksjon.



oktober: Jazzmesse og julekalender

foto: olga-lise Holmen

foto: olga-lise Holmen

I oktober framførte vi Bjørn Andor Drages “jazzmesse” under Tromsø Internasjonale Kirkefestival. Dirigent var Pål- Are Bakksjø. Andre medvirkende var Bjørn Andor Drage (klaver), Annimari Pelli (orgel), Fred Glesnes (sax) Dag Okstad (kontrabass) og Trond Sverre Hansen (trommer)

foto: Per Helge Nylund/ uit

foto: Per Helge Nylund/ uit

I oktober jobbet vi med Ola Graff, professor ved Norges arktiske universitet (UiT). Han lagde en flott julekalender for universitetet, hvor han presenterte tradisjonsmusikk fra nord. Både samisk, kvensk og norsk musikk var representert. Vi medvirket i tre av kalenderens luker, med hhv Petters Dass-salmen «det 5. bud», salmeteksten«Rett gjerne vil jeg flytte» med to ulike melodier fra Nordland og avslutningsvis «Et barn er født » i et arrangement av Arnt Bakke.

foto: Olga-Lise holmen

foto: Olga-Lise holmen

desember: Julekonsert og kvensk nyttårstale

foto: Øivind arvola

foto: Øivind arvola

Hvert år de siste årene har vi holdt julekonserter sammen med koret Ishavsguttene. Slik ble det også i år - riktignok med vesentlig færre i publikum enn andre år.

Tittelen på konserten var “Gjør døren høy”, og vi ønsket å skape en varm atmosfære for de frammøtte.





I romjula ble nyttårstalen fra Norske kveners forbund ved leder Kai Petter Johansen sendt på NRK. Talen ble avsluttet med vår fremføring av den kvenske sangen Hyvän illan, som av mange regnes som den kvenske nasjonalsangen.

skjermbilde fra nrk.no

skjermbilde fra nrk.no

Med denne oppsummeringa ser vi fram mot et nytt år, og håper at det byr på mange gode øyeblikk!

Takk for følget!