Back to All Events

Jazzmesse - Tromsø Int. Kirkefestival

Jazzmesse

Musikk av Bjørn Andor Drage, tekster av Trond Hellemo

Velkommen til en fremførelse av "jazzmesse"! Her får du høre koret Vokal Nord i samspill med flere av landsdelens profilerte musikere. Det er en stemningsfull messe der liturgi og salmetekster er satt inn i en kontekstuell ramme. 

Gudstjenesten har som tema "Ei åpen dør" - kirken skal være åpen for alle.

Gud er alle steder, Gud er Alpha og Omega, Gud er altomfattende. Tekstene er skrevet av Trond Hellemo. 

Pris:
Voksen kr. 250
Student/honnør kr. 125

BIlletter

200-årsjubileum

"Jazzmesse" ble opprinnelig skrevet i 2004 til feiringen av 200- årsjubileet for opprettelsen av Hålogaland bispedømme.Den ble fremført på en gudstjeneste i Kabelvåg kirke med symfoniorkester, kor og et jazzband. I tillegg medvirket en sangsolist, en joiker og en felespiller.Senere er verket fremført også med en et mindre jazzensemble - bassklarinett, orgel, piano, bass og trommer. Alle tonene med i klangen hele tidenMusikken er skrevet av Bjørn A. Drage og har i det ytre ett enkelt og tradisjonelt uttrykk.Et enkelt motiv - slik som i kirkebønnens "Amen" - brukes som utgangspunkt for alle melodiene. I utformingen av melodiene er det likevel forsøkt å bruke alle 12 tonene i skalaen.Nattverdssalmen benytter seg av alle 12 toner i skalaen og symboliserer sentrum og det altomfattende ved sakramentet. Salmen før andre tekstlesing bruker 10 toner, mens de to siste tonene høres i diskantstemmen i siste vers.Sanctus og Agnus dei og salmen før kirkebønnen bruker 10 toner, sluttsalmen bruker 11 toner.Musikken står likevel fjernt fra seriell musikk, men den opprinnelige orkestersatsen ble fargelagt av flere komplekse elementer. Motstemmer og overstemmer ble brukt til å komplettere melodienes bruk av toner.På den måten er alle tonene med i klangen hele tiden.

Medvirkende

Vokal Nord med dirigent Pål-Are Bakksjø

Bjørn Andor Drage (klaver), kunstnerisk leder

Annimari Pelli (orgel)

Fred Glesnes (sax) 

Dag Okstad (kontrabass) 

Trond Sverre Hansen (trommer)

Vokal Nord er et kammerkor med base i Tromsø, som betegnes som et av Norges fremste vokalensembler. Korets kjernerepertoar består av barokkmusikk, salmer og folketoner fra nordområdene og moderne, nyskrevne verk inspirert av den nordnorske musikktradisjonen. Koret holder til i Tromsø, men har sangere fra hele landet – spesielt fra den nordlige landsdelen. Identiteten deres ligger i å forene klassisk korklang med stemmebruk forbundet med etnisk musikk fra nordområdene. På konsert med Vokal Nord kan du gjerne høre skarpe og spesielle klanger inspirert av joik så vel som klassiske korverk. 

Pål- Are Bakksjø (f.1976) er dagens dirigent. Han er for mange kjent som musiker og låtskriver under eget navn, men i tillegg er han en meget kompetent korleder med lang fartstid.  Pål- Are er en betydelig kapasitet innen korledelse, med kvaliteter som gjør ham etterspurt både lokalt og nasjonalt. Pål-Are ble tildelt prisen for beste dirigent under Norges korforbunds landskonkurranse i 2011. Han har blant annet ledet Ensemble Ylajali, kammerkoret Saga og Vocal Art.

Bjørn Andor Drage (f.1959)  er kunstnerisk leder for Vokal Nord siden 2015. Han har gjennom en årrekke vært en markant skikkelse i nordnorsk og nasjonalt musikkliv både som komponist, kunstnerisk leder og utøver. Spesielt har han vært viktig i kirkemusikkspørsmål i Nord - Norge, blant annet i arbeidet med boka "noen salmer fra nord". Drage er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og er professor ved Musikkonservatoriet i Tromsø (UiT). Han er tidligere domkantor i Bodø og kunstnerisk leder for Bodø sinfonietta. I tillegg har han spilt utallige konserter i Europa, både som orgelsolist og sammen med utøvere som Susanne Lundeng og mange flere. Bjørn Andor har vært meget viktig for å utforme det kunstneriske uttrykket til Vokal Nord slik vi kjenner det i dag, både gjennom gode samarbeid i tidligere år og som kunstnerisk leder. Med sin allsidighet og dyktighet innen både klassisk repertoar og folkemusikk er han en stor ressurs for koret!

Earlier Event: September 26
Operapub
Later Event: November 29
Gjør døren høy - Julekonsert