Back to All Events

Finnmarksoratoriet


Foto Portrett Nesseby 1962  © Kåre Kivijärvi / BONO 2017

Vi presenterer "Der dagen er nattens bror" komponert av Henrik Ødegaard, med tekster av Laila Stien. Dette er et oratorium, det vil si et større musikalsk verk for orkester, sangsolister og kor, tilegnet Finnmark og dets folk. Tekstene i verket er skapt med naturen, historien, kulturen og folkene som bakteppe, og byr på et interessant innblikk i et kulturlandskap med dype røtter.

24. oktober Kirkenes kirke kl. 19.00 KJØP BILLETT

25. oktober Vadsø kirke kl. 19.00 KJØP BILLETT

26. oktober Karasjok kirke kl. 19.00 KJØP BILLETT

27. oktober Nordlyskatedralen i Alta kl. 18.00 KJØP BILLETT

28. oktober Grønnåsen kirke i Tromsø kl. 18.00 KJØP BILLETT


Der dagen er nattens bror

Et oratorium om folkene i nord

Tekst Laila Stien / Musikk Henrik Ødegaard

Hvem er de, menneskene som bor lengst nord? Hva er fortellingene deres?

Finnmarksoratoriet ble laget på bestilling fra foreningen Ny Musikk i 2001. Tekstene er inspirert av intervjuer som forfatteren Laila Stien og komponisten Henrik Ødegaard gjorde med folk i Troms og Finnmark rundt årtusenskiftet, og fremføres på kvensk, samisk og norsk.

"Ved verdens rand
lengst nord
hvor natten er dagens tvilling
og dagen nattens bror
er tidens skrift risset i fjell,
historien et risp i huden,
evigheten et himmelhvelv
av lys"

Laila Stien

Der dagen er nattens bror viser det store og det skjøre i både landskap og sinn, og utsnitt av liv og historie til dem som bor her nord. Om livet på vidda og ved havet, pakten med naturen, krigen, stolthet og identitet i en ny tid.

Komponisten Henrik Ødegaard har tatt utgangspunkt i et knippe læstadianske salmer. Rundt dette har han laget ny musikk i et poetisk tonespråk med improvisatoriske innslag og inspirasjon fra den særegne måten å synge på.

Om skaperne:
Laila Stien er bosatt i Alta. Hun er en av Norges fremste novelleforfattere, og beskrives som en "kresen og stilsikker novellist". Hun har også oversatt mange samiske skjønnlitterære bøker til norsk. Stien harmottatt en rekke priser for sine bøker, bl.a. Aschehougprisen (2000), Språklig samlings litteraturpris ( 1993) og Finnmark fylkeskulturpris (2014).

Henrik Ødegaard er komponist og organist, bosatt i Telemark. Han spesialiserer seg på å skrive musikk Han har studert komposisjon ved musikkonservatoriene i Oslo, Nederland og Paris. Ødegaard har skapt mange verk for kirkens rom. Der Dagen er nattens bror ble fremført 7 ganger i forskjellige kirker i Finnmark i 2004, med stort besøk og mye oppmerksomhet.

Medvirkende:
Bjørn Andor Drage, dirigent og organist
Laila Stien, forteller.

Vokal Nord - Irene Snuruås, Therese Thylin, Jeanette Goldstein, Gry Oda Myrbakken, Øystein Lysne, Daniel Norum, Hans Iversen, Daniel Oskar Danielsson.

Strykekvartett - Oganes Girunyan (vln) fra NOSO, Ingrid Marie Willassen (vln), Agnieszka Orlowska (vla) og Nikolay Girunyan (vcl)
fra Ensemble Noor Pavel Girunyan (cl) Håkon Kristiansen (perc)

Billetter: 180 ordinær / 100 student / under 18 år gratis
Portrett Nesseby 1962 © Kåre Kivijärvi / BONO 2017
Produksjon: Vokal Nord http://www.vokalnord.no/ Mette Kaaby/Metrofon

Vokal Nord er støttet av Norsk Kulturråd, Troms Fylkeskommune og Tromsø kommune.

Earlier Event: October 19
HAVN med Susanne Lundeng
Later Event: November 18
Nordnorsk sangbok med Ola Bremnes