Back to All Events

Delvieh - Tårstad

  • Bygdehuset Solbakken Tårstad (map)

Vokal Nord og Marja Helena Fjellheim Mortensen
 
En ung sørsamisk artist og et nordnorsk vokalensemble med 8 sangere. Joik, popsanger, salmer og folketoner - alt med utgangspunkt i den menneskelige stemmenMusikk i grenseland mellom det arrangerte, intuitive og improviserte. 

Marja Helena Fjellheim Mortensen er en ung sørsamisk sanger, joiker og låtskriver fra Engerdal i Hedmark. På turnéen med Vokal Nord vil det bli musikk av Marja Helena, og musikk av hennes kjente onkel Frode Fjellheim - mannen som laget joike-temaet «Vuelie» i Disney-filmen «Frost». Marja Helena er opptatt av røtter og identitet, og peker på at en samisk identitet kan være mer viktig enn noensinne i dagens Norge. Unge mennesker vokser opp i en digitalisert kultur med raske endringer rundt rollemønstre, språk og tilhørighet. Nå i februar sto Marja Helena på scenen sammen med bla Mari Boine, Sofia Jannok, Iŋgor Ánte Áilu Gaup og Kringkastingsorkestret på den storslåtte forestillingen «Jielemen Aavoe» under det samiske Tråante-jubileet. Her hadde også Frode Fjellheim en sentral rolle. 
 
Uttrykket «Delvieh" betyr «å komme til syne». Historiske spor som viser seg igjen. Da den berømte svenske botanikeren Carl von Linné og én av hans studenter møtte samer ved Gävle i Sverige på 1770-tallet begynte de å registrere samiske ord og uttrykk. Etter hvert ble det til en ordliste på 1600 ord. Et av uttrykkene var gosen milkie grasi, som viste seg å være navnet på planten hunderot - på latin ballota nigra. Linné visste at denne planten hadde sin nordligste utbredelse akkurat der, 10 mil nord for Stockholm. Det betyr at det samiske språket de hadde funnet hadde sine røtter på samme sted. Ikke fra en fjern samisk kultur langt oppe på Nordkalotten, men rett nord for den svenske hovedstaden.   
 
Den samiske befolkningen har nok hatt en større geografisk spredning enn tidligere antatt, og man har utvekslet skikker, kunnskaper og erfaring med andre folkegrupper i Norden. Også når det gjaldt trosforestillinger og kulturelle uttrykk. Joik er i utgangspunkt ikke musikk på samme måte som annen nordisk folkemusikk, som i stor grad knyttes til dans. Tradisjonelt har joik vært et personlig uttrykk og en kulturell markør. I dag er joiken også tatt i bruk som et selvstendig musikalsk element over store deler av verden. Ikke minst som åpningslåt i den animerte Disney-suksessen «Frozen», som igjen er basert på H.C Andersens eventyr «Snødronningen». Norske fjell, samisk joik og danske eventyr altså, når Disney ser mot nordøst.

Konserten er et samarbeid mellom Vokal Nord ved Mansard Management og Kultur i Troms. 

Vokal Nord er støttet av Norsk Kulturråd, Troms Fylkeskommune og Tromsø Kommune. 
 

Earlier Event: March 16
Delvieh - Øksfjord
Later Event: April 5
Påskekonsert: Mozarts Requiem