Back to All Events

VINTERSANGER - Iliosfestivalen i Harstad

Bli med på en vandring på Trondenes.

Under årets ILIOS - festival i Harstad er vi med på å sette opp forestillingen Vintersang, utendørs på Trondenes. Vokal Nord og Kargopol akademiske mannskor framfører bl.a. Arvo Pärts ”Pacem Dei” og gregoriansk sang. Forestilling er en vandreforestilling som innledes av Tor-Einar Johansen. Han forteller historien om leiren og de russiske krigsfangene på Trondenes. 
Bli med på en stemningsfull vandring i vintermørket.

Forestillingen streames direkte til verdensteatret i Tromsø, og er også en del av Nordlysfestivalen sitt program

VINTERSANG - Live fra Ilios

Ordet ILIOS betyr sol. Festivalen med samme navn i uke 5 markerer solens tilbakekomst til Sør-Troms etter mørketiden. 

Men i 2017 skal vi dvele litt ved mørket. Vi trenger det etter et 2016 der vi mennesker igjen har havnet i en situasjonen der kynisme og brutalitet har fått alt for stort spillerom. Spenninger og ufred andre steder påvirker forholdene også i nord. Det kan derfor være på sin plass å minne om at vi som bor i de arktiske delene av Norge og Russland har klart å opprettholde fred, verdighet og godt naboskap i lange tider. Til tross for, og kanskje delvis på grunn av, felles erfaringer og utfordringer. Menneskene i nord tar ansvar for å anstendighet og normalitet i en temmelig uforutsigbar verdenssituasjon.

Trondenes var et sentralt sted i nord fra norrøn tid, både kulturelt og strategisk. Høvdingene på stedet besøkte områdene ved Kvitesjøen allerede på 800-tallet. Da det nazistiske vanviddet rammet verden, kom det som kjent også til nord. I 2017 er det 75 år siden at det ble etablert en arbeidsleir for russiske krigsfanger ved siden av Trondenes kirke. Fangene ble brukt til slavearbeid på det som i dag er en sentral turistattraksjon, Batterie Theo, eller Adolfkanonen som den kalles. I alt døde 410 unge mennesker fra vårt naboland i leiren. De døde av kulde, sykdom og underernæring. Sannsynligvis var de klar over at de kom til å miste livet. Det som skjedde i leiren gikk hardt inn på den norske lokalbefolkningen, som prøvde å hjelpe fangene med mat eller noen oppmuntrende ord. 

På ILIOS i 2017 inviterer vi publikum til en liten meditasjon ute i fangeleiren. Det begynner med en introduksjon inne på Trondenes historiske senter, før publikum går til fots ut til leirområdet. Ute i leiren blir det sang på russisk og latin. For å minnes de unge menneskene som døde på stedet, og for å minne oss selv på at det er mulig for oss mennesker å velge andre løsninger enn vold og terror. På vei tilbake vil Trondenes kirke være åpen for de som vil tenne et lys eller bare høre stille orgelmusikk. 

Å gjøre en slik markering utendørs i februar kan bli vanskelig på alle mulige måter. Vi får bare huske på at de som er tilstede kan ha på varme klær, og kan komme seg innendørs og spise middag etterpå. Det kunne ikke fangene. 

Medvirkende: Vokal Nord, sangere fra Kargopol akademiske mannskor
Introduksjon: Tore Einar Johansen, Trondenes Historiske Senter

Earlier Event: December 11
Julejazz - Grønnåsen kirke
Later Event: February 5
Vintersanger - Narvik