Sangere

foto: Zoltan Tot

foto: Zoltan Tot

Sopran:
Olga- Lise Holmen
Jennfier van der Hart
Irene Snuruås

Alt:
Tove Oppegaard Flæsen
Bodil Onsøien
Gry Oda Myrbakken
Jeanette Goldstein

Tenor:
Øystein Fredriksen
Øystein Lysne
Daniel Norum
Geir Martin Damsgård

Bass:
Michael Strobelt
Trygve Skipenes Østrem
Hans Iversen
Daniel Oskar Danielsson
Harald Bakkeby Moe

 
 

Kunstnerisk leder

BAD look.jpg

Kunstnerisk leder fra 2015 er Bjørn Andor Drage. Han har gjennom en årrekke vært en markant skikkelse i nordnorsk og nasjonalt musikkliv som komponist, konsertorganist og professor ved musikkonservatoriet i Tromsø.

Bjørn Andor har jobbet med koret mange ganger opp igjennom årene, både som organist, produsent og dirigent.  Han har også skrevet flere komposisjoner og arrangementer for Vokal Nord. Alle samarbeid med ham har vært en fest for ensemblet, og vi er derfor glade for nå å ha Bjørn Andor som kunstnerisk leder. Med sin allsidighet og dyktighet er han rett og slett en stor ressurs for koret!

Tidligere kunstneriske ledere:

Lone Larsen fra 2011 til 2015.
Ragnar Rasmussen fra 1997 til 2011

 
 

Om koret

Kammerkoret Vokal Nord ble startet i Tromsø i 1997, da en gruppe sangere kom sammen for å danne et nytt vokalensemble. Flere av dem hadde sunget sammen tidligere i forskjellige prosjektkor, og hadde som felles anliggende å skape et kor som skulle løfte vokalmusikken i den nordlige landsdelen opp på internasjonalt nivå. Fokuset var til å begynne med barokk og annen europeisk tidligmusikk, men ganske snart ble også samiskinspirert moderne musikk en del av korets profil.

Vokal nord anno 2012. Foto: Kjell Ove Storvik

Vokal nord anno 2012. Foto: Kjell Ove Storvik

Den todelte satsningen på barokkmusikk og ny nordisk musikk har vi holdt fast ved. Identiteten vår ligger i at vi forener klassisk korklang med stemmebruk forbundet med etnisk musikk fra nordområdene. 

På konsert med Vokal Nord kan du gjerne høre skarpe og spesielle klanger som joik, overtonesang og kveding. Dette gjelder både i samtidskomposisjonene vi framfører og i de nordnorske folketonene som vi stadig vender tilbake til.  

I samarbeid med ulike orkestre framfører vi med jevne mellomrom musikk fra barokken. Vi har årlige samarbeid med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO), blant annet om påskekonserter i Tromsø Domkirke. I 2015 satt vi opp Händels Messias, i 2016 Johannespasjonen av Bach. Begge deler var under ledelse av dirigent Herbert Böck. Også det russiske tidligmusikkensemblet Pratum Integrum og det nordnorske ensemblet "Brøstadbotn Barokkband" har vi samarbeidet med ved flere anledninger. 

VOKAL NORD OG PRATUM INTEGRUM FREMFØRER REQUIEM AV PLATTI. FOTO: MARIUS FISKUM FOR NORDLYSFESTIVALEN

VOKAL NORD OG PRATUM INTEGRUM FREMFØRER REQUIEM AV PLATTI. FOTO: MARIUS FISKUM FOR NORDLYSFESTIVALEN

Det er imidlertid ikke bare barokk og samiskinspirert samtidsmusikk på programmet vårt. Sammen med forskjellige dirigenter og musikere gjennomfører vi allsidige prosjekter i flere sjangre. På den måten omfavner vi hele spekteret av klassisk musikk, fra gregoriansk sang til moderne klassisk.  

Sangerne som kom sammen i 1997 må sies å ha fått oppfylt sine ambisjoner. Vokal Nord har høstet stor anerkjennelse gjennom mange år, og omtales som et av Nord- Norges fremste vokalensembler. Koret ble i 2007 nominert til Nordisk Råds Musikkpris. Fra 2015 er koret et uttalt satsningsområde fra Norsk Kulturråd, i godt selskap med Solistkoret, Nidaros domkor, Edvard Grieg kor med flere.

vokal nord anno 2014. foto: yngve olsen sæbbe

vokal nord anno 2014. foto: yngve olsen sæbbe

Gjestedirigenter

bjørn andor drage og martin baker

bjørn andor drage og martin baker

Blant våre samarbeidspartnere finner man mange anerkjente dirigenter og komponister fra inn - og utland. I løpet av de siste par årene har vi samarbeidet med Herbert Böck (Østerrike), Reza Agamir (Norge), Øystein Jæger (Norge), Henrik Ødegaard (Norge), Martin Baker (Storbritannia). Tidligere samarbeider inkluderer Elitsa Simonska (Norge/ Bulgaria), Elisabeth Holte (Norge), Anna Jelstad (Norge), Nacho Rodriguez (Spania), Geir Lysne (Norge) Gunnar Eriksson (Sverige), Carl Høgset (Norge), Grete Pedersen (Norge), Magnar Mangersnes, (Norge), Eric Ericson (Sverige), Jesper Grove Jørgensen (Danmark) U Gen Ir (Russland), Erik Westberg (Sverige), Evgenij Gurev (Russland), Pier Paulo Scattolin (Italia),  Tora Augestad (Norge), Thorbjørn Dyrud (Norge/Sverige), Jochen A. Modess (Tyskland) og Robin Ticciati (England).

Ensembler vi har samarbeidet med er blant andre Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO), det russiske tidligmusikkensemblet Pratum Integrum, det tyske barokkorkesteret Concerto Farinelli og Brøstadbotn Barokkband under ledelse av Anna Starr.

Vi har også hatt med en rekke musikere i flere sjangre på våre prosjekter. Tora Augestad (Norge), Henning Sommero (Norge), Iver Kleive (Norge), Susanne Lundeng (Norge), Håvard Lund (Norge), Mats Eilertsen (Norge), Tore Bruvoll (Norge) og Marit Sandvik (Norge) er bare noen av disse. 

Styre

På årsmøtet 2016 ble følgende styre valgt: 
Øystein Fredriksen (styreleder), Tove Oppegaard Flæsen (kasserer),  Audun Skog (styremedlem), Trygve Skipenes Østrem (vara) og Olga- Lise Holmen (vara).

Daglig leder for koret er Dag Håvard Hanssen. Han var en av initiativtagerne til å starte opp koret og har vært primus motor siden.