Finnmarksoratoriet - Nytt album!

Vi har gitt ut en ny plate! Den kan bestilles ved å skrive på vårt kontaktskjema på vokalnord.no/kontakt. Foreløpig kun tilgjengelig på CD.

Forside EUCD113 Vokal Nord.jpg

Der dagen er nattens bror

Et oratorium om folkene i nord

Tekst Laila Stien / Musikk Henrik Ødegaard

Hvem er de, menneskene som bor lengst nord? Hva er fortellingene deres?

Finnmarksoratoriet ble laget på bestilling fra foreningen Ny Musikk i 2001. Tekstene er inspirert av intervjuer som forfatteren Laila Stien og komponisten Henrik Ødegaard gjorde med folk i Troms og Finnmark rundt årtusenskiftet, og fremføres på kvensk, samisk og norsk.

"Ved verdens rand
lengst nord
hvor natten er dagens tvilling
og dagen nattens bror
er tidens skrift risset i fjell,
historien et risp i huden,
evigheten et himmelhvelv
av lys"

Laila Stien

Der dagen er nattens bror viser det store og det skjøre i både landskap og sinn, og utsnitt av liv og historie til dem som bor her nord. Om livet på vidda og ved havet, pakten med naturen, krigen, stolthet og identitet i en ny tid.

Komponisten Henrik Ødegaard har tatt utgangspunkt i et knippe læstadianske salmer. Rundt dette har han laget ny musikk i et poetisk tonespråk med improvisatoriske innslag og inspirasjon fra den særegne måten å synge på.

Om skaperne:
Laila Stien er bosatt i Alta. Hun er en av Norges fremste novelleforfattere, og beskrives som en "kresen og stilsikker novellist". Hun har også oversatt mange samiske skjønnlitterære bøker til norsk. Stien harmottatt en rekke priser for sine bøker, bl.a. Aschehougprisen (2000), Språklig samlings litteraturpris ( 1993) og Finnmark fylkeskulturpris (2014).

Henrik Ødegaard er komponist og organist, bosatt i Telemark. Han spesialiserer seg på å skrive musikk Han har studert komposisjon ved musikkonservatoriene i Oslo, Nederland og Paris. Ødegaard har skapt mange verk for kirkens rom. Der Dagen er nattens bror ble fremført 7 ganger i forskjellige kirker i Finnmark i 2004, med stort besøk og mye oppmerksomhet.

Medvirkende:
Bjørn Andor Drage, dirigent og organist
Laila Stien, forteller.

Vokal Nord - Irene Snuruås, Therese Thylin, Jeanette Goldstein, Gry Oda Myrbakken, Øystein Lysne, Daniel Norum, Hans Iversen, Daniel Oskar Danielsson.

Strykekvartett - Oganes Girunyan (vln) fra NOSO, Ingrid Marie Willassen (vln), Agnieszka Orlowska (vla) og Nikolay Girunyan (vcl)
fra Ensemble Noor Pavel Girunyan (cl) Håkon Kristiansen (perc)


Finnmarksoratoriet - Der dagen er nattens bror er et musikalsk verk for orkester, sangsolister og kor, tilegnet Finnmark og de som bor der. Tekstene i verket er skapt med naturen, historien, kulturen og folkene som bakteppe, og byr på et interessant innblikk i et kulturlandskap med dype røtter.

Konsertopptak fra Grønnåsen kirke i Tromsø
28. oktober 2017

Foto: Arvid Sveen

Cover Design: Mediafant
Produsent: Henrik Ødegard

Lydtekniker: Håkon Elias Pettersen
Mastering: Martin Bowitz, Store Studio AS
Distribusjon: Musikkoperatørene AS